Aud din ce in ce mai des despre oameni ce pierd date asa ca m-am gandit sa tratam problema aceasta din perspectiva omului responsabil.
Zi de zi, utilizatorii calculatoarelor si nu doar, mai avem tablete si telefoane mobile, produc cantitati insemnate de date in format digital, fie ca acestea sunt documente fie ca vorbim de fisiere multimedia (muzica, filme, poze). Unele dintre aceste fisiere pot avea o importanta deosebita astfel ca se impune adoptarea unor solutii de protectie impotriva pierderii/deteriorarii acestora.
Protejarea datelor nu este o operatie simpla si nici gratuita dar te pune la adapost de costuri nebanuite atunci cand dezastrul loveste. Si acesta loveste, in general cand te astepti cel mai putin. Ideea de baza de la care trebuie sa plece alegerea unei solutii de back-up are la baza un principiu simplu: redundanta. Astfel ca, desi credem ca ne protejam datele salvandu-le pe un hard disk extern sau un alt mediu (CD/DVD) de fapt doar amanam momentul la care datele se vor pierde. Solutiile de stocare dedicate (servere de fisiere sau NAS-uri) au la baza ideea redundantei, datele sunt copiate simultan pe 2 sau mai multe hard diskuri, minimizand riscul pierderii datelor.
Firma sau utilizator casnic, in fata pericolului suntem la fel de vulnerabili, asa ca nu mai amana momentul in care iti pui la adapost datele, fie ca vorbim de fisierele necesare la munca sau amintirile personale.
To be continued..